2015. már 30.

Társasházak energiatakarékos világítása

írta: Webvillany
Társasházak energiatakarékos világítása

Világítsunk leddel!

lepcsohaz_1.jpgA társasházak közös helyiségeinek világításkorszerűsítése, illetve az üzemeltetési költségek csökkentése nemcsak a közös képviselők, képviseletek számára fontos.

Ez a tétel is hozzájárul a közös költségek alakulásához. Nézzük melyik világítás a leg energiatakarékosabb.

A legkevesebb energiát a lekapcsolt lámpa fogyasztja.

A lépcsőházi automatával működtetett világítások energiatakarékossági szempontból elavultak, bármennyire is megbízható volt a működésük. Az egy gombnyomással több szinten felkapcsolt lámpák indokolatlanul sok energiát fogyasztanak, különösen a hagyományos fényforrásokkal. A jól szekcionált mozgásérzékelővel működtetett led világítás nemcsak energiatakarékosabb, hanem lényegesen komfortosabb is. A kérdés mindig az, hogy mennyi idő alatt térül meg egy ilyen beruházás a társasháznak?

Ha a megtérülést vizsgáljuk, bebizonyíthatjuk azt is, hogy soha, de azt is, hogy két-három év alatt. Ha a beruházás költségét csak az évente vásárolt új izzók árával hasonlítjuk össze, akkor soha nem térül meg. Ha a számításnál kalkulálunk az időszakos izzó, és lámpacserék költségeivel is javul a megtérülés. Teljes képet viszont csak akkor kapunk, ha figyelembe vesszük, hogy esetleg hamarosan amúgy is esedékes korszerűsítés.

Köztes megoldás, ha lecseréljük a hagyományos izzókat ledesre.

led-gombizzo_1.jpg

A világítás teljes korszerűsítéséig egy köztes megoldás lehet a hagyományos izzók cseréje is. Az energia megtakarítás így jelentős lesz, az időszakos izzócserét is letudjuk hosszú időre. A led izzók helyes kiválasztására azonban ügyelnünk kell. A foglalat típusán kívül figyelembe kell vennünk az új led fényforrások teljesítményét és a méreteket.

A ledes technológia legnagyobb kihívása ma is a fényforrások mérete. Az új fényforrásoknak be kell férniük a régi lámpákba, lámpa búrákba. Egy téves méret komoly problémát okozhat, amikor 80-100 darab led izzót vásárolunk. Az izzócserét már akár a társasház maga is elvégezheti.

Szólj hozzá

led világítás lépcsőházi világítás